Pewangi Semulajadi di dalam Rumah & Kereta

image

Bismillah..
Assalamualaikum..

Okay..kita stop sekejap pasal traveling. Rasa dah letih sangat. Baru habis trip Miri-Brunei-Labuan, sambung dengan trip Sabah pulak. So aku malas lagi nak buat entry pasal Sabah. Kita rileks2 and chills dulu ye.

Kali ni aku nak bercerita tentang pokok bunga melur yang aku beli beberapa lama dulu dengan harga rm8. Aku beli ni opkos la di Kedah. Kalau tempat korang aku x sure harganya berapa. Beli pun sebab mak aku yang request. Balik rumah, keluarkan dari polibeg then terus tanam dalam pasu. Sekali sekala je aku letak baja.

Yang bestnya pokok melur ni penjagaan dia x rumit. Tapi setiap kali aku letak baja, mesti bunga blooming dengan sangat meriah. Sangat wangi uolss. Dan memandangkan jumlahnya yang banyak, setiap hari aku kutip untuk diletakkan di atas sofa di ruang tamu dan di atas tilam di bilik tidur. MashaAllah..bau harum semerbaknya ruang tamu dan bilik tidur aku.

Frankly speaking, sejak ada pokok bunga melur ni, aku dah x beli pewangi untuk ruang tamu dan bilik tidur. Dalam kereta pun aku dah xpakai pewangi yang beli di kedai. Semuanya aku just gunakan bunga melur sebagai pewangi semulajadi. Selain menjimatkan wang, confirm la bebas dari bahan kimia. Aku rasa zaman sekarang ni kita terlalu terdedah dengan bahan kimia dalam makanan dan bahan2 yang kita gunakan setiap hari. Sebab tu la aku rasa zaman sekarang ni banyak sangat kes cancer. Wallahualam..

Tapi x salah kan kita cuba usahakan untuk dapatkan barangan yang lebih bersifat ‘alami’ atau semulajadi. Pilihan di tangan kita..ehhhh..entah apa2 dah aku melalut ni. So guys..boleh la ke mana2 nursery terdekat untuk cari pokok melur ni ye;)

Cuma baunya mungkin x kekal lama..means setiap 2-3 hari sekali bila bunganya dah kering, perlulah untuk ganti dengan bunga baru. Bau bunga yang masih segar tersangatlah wangi. Berbanding dengan bunga kenanga yang baunya agak keras & tengit (pada pendapat aku la), aku lebih sukakan aroma bunga melur ni. Apa pun..pilihan di tangan anda;)

harrazshi

Advertisements